Colofon Uitgave van: Nationaal MS Fonds Mathenesserlaan 378 3023 HB Rotterdam Telefoon: 010 - 591 98 39 Website: nationaalmsfonds.nl Realisatie: Nationaal MS Fonds Onlineblad.nl - Ruud Slagmolen, Len Blonk September 2019
Op 2 februari openden de twee MRDH-voorzitters, Pauline Krikke en Ahmed Aboutelab, symbolisch het nieuwe onderkomen van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De aanwezigen kregen een rondleiding door het MRDH huis in Rotterdam met aansluitend een netwerkborrel.
Op 6 juni vond de introductiebijeenkomst plaats voor de nieuwe raadsleden. Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft en lid van het algemeen bestuur MRDH, heette de raadsleden welkom en gaf haar visie op regionale samenwerking. Vervolgens ging burgemeester Cor Lamers (Schiedam), lid van het algemeen bestuur MRDH, in gesprek over de rol van de leden van de adviescommissies.
Tijdens de introductiebijeenkomst was er ook een informatiemarkt ingericht waar raadsleden konden kennismaken met de onderwerpen waar de 23 gemeenten samen aan werken. Aansluitend vond een netwerkborrel plaats.
Tijdens de eerste bijeenkomst van MRDH-woordvoerders, op 20 september, stond het kennismaken met de woordvoerders in de metropoolregio centraal. Met elkaar bespraken zij: voor welke uitdagingen staan we? En hoe kunnen we elkaar versterken?
Vier dagen later vond de eerste Tour du Jour plaats, waarbij journalisten kennis maakten met de metropoolregio in praktijk. Ze zagen voorbeelden van hoe in de metropoolregio wordt samengewerkt aan het vernieuwen van de economie en het verbeteren van de bereikbaarheid. De journalisten brachten een bezoek aan het Researchlab Automated Driving Delft, station Lansingerland-Zoetermeer dat toen nog in aanbouw was en twee fieldlabs: RAMLAB op de RDM Campus en Digital Factory for Composites Airborne in Den Haag. Tijdens de lunch in Midden-Delfland kregen ze ook nog het groene hart van de regio te zien.
Het MRDH-event 2018 op vrijdag 30 november was voor veel raadsleden, wethouders, burgemeesters en bestuurders van kennisinstellingen, bedrijven en andere overheden dé gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Ook om te zien en te horen welke resultaten de samenwerking al heeft opgeleverd.
Deelnemers gingen eerst in groepjes de regio in. Om de vorderingen van projecten te bekijken. In het Central Innovation District (CID) in Den Haag werken gemeente, onderwijs, bedrijfsleven en omwonenden samen aan het vergroten van de aantrekkingskracht van stad en regio. Een goed voorbeeld van verbeterde bereikbaarheid is de Rotterdamsebaan.
“Vandaag de dag kunnen we dingen niet altijd meer op lokaal niveau oplossen. Dat maakt samenwerking zo belangrijk, niet alleen op economisch gebied. Ook als het gaat om welzijn en welvaart heb je als individuele gemeente simpelweg onvoldoende slagkracht”, benadrukte burgemeester Michel Bezuijen van gastgemeente Rijswijk tijdens de opening van het MRDH Event 2018.