×

Programma

MS Talkshow

Ronde 1

Ronde 2

Partners

Informatie



Colofon

Uitgave van:
Nationaal MS Fonds

Mathenesserlaan 378
3023 HB Rotterdam

Telefoon: 010 - 591 98 39
Website: nationaalmsfonds.nl

Realisatie:
Nationaal MS Fonds
Onlineblad.nl - Ruud Slagmolen, Len Blonk

September 2019





Ronde 1

Kies de lezing of workshop die bij je past!

Tijdens het eerste deel van de middag staan zes interessante onderwerpen op het programma, van een boeiende lezing tot een interactieve workshop. Je kunt slechts één van deze zes bijwonen. Kies vooraf het onderwerp dat het beste bij je past!

1. LEZING

Oogarts Francien Ooijman:
‘Stap niet meteen naar de neuroloog!’

Een groot deel van de mensen met MS krijgt in de loop van de tijd te maken met oogklachten, tijdelijk of blijvend. Vaak komt dit door een ontsteking aan de oogzenuw ofwel neuritis optica, passend bij MS. Meestal herstelt de oogzenuw grotendeels, een prednisonkuur kan dit versnellen. Er kunnen echter ook andere oorzaken (mee)spelen, niet altijd specifiek voor MS. De oogarts kan dit uitzoeken en zo mogelijk aanvullend behandelen. Indien er toch blijvende schade is, kunnen hulpmiddelen worden aangeschaft. Tijdens deze workshop worden diverse oogklachten besproken en behandelingsmogelijkheden getoond. Een eerste tip: “Slechtziendheid en MS? Bezoek ook een oogarts!”

2. PANELDISCUSSIE

Alles over MS en zwangerschap

Is MS erfelijk? Verergert mijn MS tijdens de zwangerschap of na de bevalling? Een greep uit de vele vragen die mensen met MS hebben nadat zij gediagnosticeerd zijn. Tijdens drie korte lezingen en de paneldiscussie met Dr. Erwin Hoogervorst, Dr. Jesper Smeenk en ervaringsdeskundige Joyce de Fluiter-Daniels komen alle vragen rond MS en zwangerschap aan bod.

Stel al je vragen

Stop je tijdens de zwangerschap met de behandeling? Hoe zit het met medicijngebruik en borstvoeding? Hebben kinderen van een ouder met MS meer risico om ook MS te krijgen? Naast de interessante lezingen en discussie krijgen bezoekers uit de zaal de kans vragen te stellen aan het panel.

3. LEZING

Logopedist Leonie Ruhaak:
‘Slikken en communiceren: waar kan de logopedist ondersteunen?’

4. WORKSHOP

PGB-specialist Margot Bos:
‘Alles wat je moet weten over het PGB!’

Als het fysiek minder goed gaat en je zorg en/of ondersteuning nodig hebt om goed te kunnen blijven functioneren in het dagelijks leven, kun je een PGB aanvragen. Wat is nou precies een PGB? Voor wie is het geschikt? Waaraan mag je het besteden? En waar moet je het aanvragen? Valt bijvoorbeeld hulp bij opstaan, wassen en aankleden van iemand die om 6.00 uur klaar moet zijn onder de zorgverzekeringswet of onder de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? En mag ik deze hulp uit een PGB betalen?

Margot Bos van Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een PGB, laat in haar workshop in het kort zien wat er komt kijken bij de aanvraag van een PGB. Met deze informatie ben je goed voorbereid op een aanvraaggesprek in de toekomst.

5. WORKSHOP

Damar Lamers en Jan van Amstel: ‘Kom in beweging’

Als je MS hebt, is het verstandig zo lang mogelijk fysiek actief te blijven. Bewegen is gezond, zeker als je MS hebt. In deze workshop krijg je aan de hand van zes deelnemersportretten inspirerende voorbeelden van ‘in beweging met MS’ voorgeschoteld. Daarna gaan we zelf aan de slag. Met ReDiscoverMe gaan we samen in beweging; op ontdekkingsreis naar hoe je lichaam nu is. Door te bewegen, te dansen, te delen en met elkaar te verbinden, verbreken we de ‘hoe het was en wat ik kon’ en buigen we dit om naar ‘hoe het is en wat ik kan’. Laat je inspireren en kom in beweging met MS! Beide workshops worden aangeboden door MS Vereniging Nederland.

6. MS TALK

Coach Felix Gimbrère:
‘Hoe ga je als partner of ouder met veranderingen om bij MS?’

Misschien dat je Felix Gimbrère al tijdens een Can Do Weekend bent tegengekomen. Gimbrère begeleidt het weekend als lid van het Can Do team op het onderdeel ‘gevoel’. Tijdens deze weekenden constateerde Felix dat ook de partner of andere naastbetrokkenen van de persoon met MS vaak veel profijt heeft van de bijeenkomsten. “Meestal verandert de relatie na de diagnose. Iedereen gaat zijn eigen uitdaging aan. Je wil immers niet dat je relatie aangetast wordt”, zegt Felix. Volgens hem gaat deze workshop dan ook niet over MS, maar over omgaan met veranderingen in relatie en rollen (en misschien vooral wel over de manier waarop je daarover met elkaar communiceert). Tijdens de workshop ontvang je handvatten om de positieve uitdaging te zien in de dingen die je tegenkomt. Je krijgt ook communicatietips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.



Bekijk Ronde 2
-->