×

Programma

MS Talkshow

Ronde 1

Ronde 2

Partners

InformatieColofon

Uitgave van:
Nationaal MS Fonds

Mathenesserlaan 378
3023 HB Rotterdam

Telefoon: 010 - 591 98 39
Website: nationaalmsfonds.nl

Realisatie:
Nationaal MS Fonds
Onlineblad.nl - Ruud Slagmolen, Len Blonk

September 2019

MS Talkshow

Drie prominente specialisten aan het woord

Tijdens het eerste, plenaire onderdeel van de Nationale MS Dag leidt moderator Angelique Houtveen, bekend als DJ bij 3FM, de MS Talkshow in goede banen. Aan deze MS Talkshow nemen de toonaangevende neurologen Leo Visser en Bernard Uitdehaag deel. De derde spreker maken we binnenkort bekend! Ook maken we kennis met dagvoorzitter Niels van Buren, de eerste mannelijke bergbeklimmer met MS die op de top van de Mount Everest heeft gestaan.

Neuroloog Leo Visser (ETZ):

‘Bewust omgaan met voeding kan je kwaliteit van leven verbeteren!’

Prof. dr. Leo Visser is neuroloog bij het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg en Waalwijk. Als bijzonder hoogleraar MS verricht hij veel wetenschappelijk patiëntgericht onderzoek over MS. “Tijdens de MS Talkshow vertel ik over ‘Wat erin gaat, beïnvloed je’. Ik belicht de actuele stand van zaken over voedingsfactoren die bij MS belangrijk zijn en hoe de kwaliteit van leven daarbij verbeterd kan worden.”

'Wat erin gaat beïnvloed je’

Neuroloog Bernard Uitdehaag (VUmc):

‘We gaan steeds meer op maat behandelen’

Prof. dr. Bernard Uitdehaag is neuroloog, gespecialiseerd in MS en aanverwante ziektebeelden en is al sinds 1985 betrokken bij onderzoek naar MS. Uitdehaag werkt al 32 jaar bij VUmc en vanaf de oprichting in 1998 bij het MS Centrum Amsterdam, waar hij sinds 2013 directeur is. In al die jaren zag hij enorm veel ontwikkelingen in het MS-veld; van de komst van de MRI-scan tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. “We hebben in dertig jaar veel bereikt, maar we zijn er nog lang niet.”

Straks specifieker en sneller behandelen

Op de Nationale MS Dag zoomt Uitdehaag in op de toekomst van MS. “We willen mensen met MS beter kunnen behandelen. Door verfijningen en onderzoeken zal het mogelijk zijn om een steeds beter profiel van iemand te maken, waardoor neurologen veel specifieker en sneller kunnen behandelen. Therapie op maat is de toekomst.” Daarnaast stopt het ontwikkelen van (nieuwe) medicijnen niet. “Er bestaan inmiddels meer dan tien verschillende soorten medicijnen. Helaas geven deze middelen ook bijwerkingen. Het is de kunst om hier een balans in te vinden; betere medicijnen met minder bijwerkingen.”

Zoektocht gaat door

Voor relapsing MS zijn er bovendien meer medicijnen voorhanden dan voor mensen met de progressieve vorm. “Ook de zoektocht naar therapieën voor progressieve MS gaat door, net als het ontwikkelen van middelen om MS-schade te herstellen en middelen die klachten kunnen verminderen, zoals Fampyra”, aldus professor Uitdehaag. Ben jij benieuwd naar zijn verhaal over de toekomst van MS? Schrijf je dan in voor de MS Talkshow!

Uitreiking MS@Work Awards

‘And the winner is…!’

Op de Nationale MS Dag reiken we voor het eerst de MS@Work Awards uit. Met dit initiatief vraagt het Nationaal MS Fonds aandacht voor het belang van werken voor mensen met een chronische ziekte als MS.

Voor een deel van alle mensen met MS is werken wel mogelijk, maar niet zonder een beetje begrip of een kleine of grote aanpassing. Dit kan variëren van flexibele werktijden tot het aanbieden van een minder belastend takenpakket. Al tientallen mensen met MS nomineerden hun werkgever. Je kunt tussen 20 oktober en 14 november stemmen. Op de Nationale MS Dag reiken we drie awards uit: in de categorie 1-50 werknemers, in de categorie 50 werknemers en meer en aan de door de publieksjury gekozen winnaar. We zijn benieuwd naar de winnaars!Bekijk Ronde 1
-->