Colofon Uitgave van: Nationaal MS Fonds Mathenesserlaan 378 3023 HB Rotterdam Telefoon: 010 - 591 98 39 Website: nationaalmsfonds.nl Realisatie: Nationaal MS Fonds Onlineblad.nl - Ruud Slagmolen, Len Blonk September 2019
Bewegen houdt je lichaam en brein in conditie. Je verbetert je spierkracht, gaat spierverval tegen en werkt aan een goede cognitie. Die centrale boodschap brengt prof. dr. Peter Feys, hoogleraar Revalidatiewetenschappen aan de Universiteit van Hasselt, graag over tijdens zijn lezing ‘Waarom regelmatig bewegen van groot belang is’. “Onderzoeken wijzen uit dat onder meer het risico op een terugval mogelijk minder is bij mensen die veel bewegen. Met matig intensief bewegen werk je bovendien aan een verbeterde hartfunctie, maar ook aan tal van andere voordelen.” Denk aan meer energie, minder angst, een beter welbevinden en zelfs een betere cognitie. “Met voldoende actief bewegen bouw je meer motorische en cognitieve reserves op. Je hersenvolume blijft stabieler als je meer beweegt en daarmee houd je achteruitgang tegen; je blijft langer beter functioneren. Alle redenen dus om meer te gaan bewegen.”
Dr. Michel Bos is neuroloog bij het St. Anna Ziekenhuis in Eindhoven en Geldrop. Tevens is hij verbonden aan het regionaal MS Centrum Oost Brabant. Veel van wat Bos gaat vertellen is nog niet bekend. De informatie komt namelijk vers van de pers van het ECTRIMS Congres uit Zweden. Benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen? Bezoek dan zijn lezing.
Bij MS zijn vooral de lichamelijke klachten zichtbaar. Maar de ziekte kan ook cognitieve gevolgen hebben, zoals problemen met geheugen, aandacht en concentratie. “Je vergeet dingen en de snelheid van denken is vertraagd. Problemen als deze kunnen ertoe leiden dat mensen met MS hun werk niet meer kunnen uitoefenen. Dat ze problemen krijgen in hun gezin of relatie. En dat ze uiteindelijk lastig in de maatschappij kunnen meekomen. Voor veel mensen met MS is het moeilijk om te bepalen of de cognitieve problemen een direct gevolg zijn van MS. Vaak worden externe factoren als ‘schuldige’ aangewezen”, zegt Hanneke Hulst, hersenwetenschapper bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc. In haar lezing ‘MS en cognitie’ gaat zij in op hoe beschadigingen in de hersenen cognitieve problemen kunnen veroorzaken en wat je tegen deze problemen kunt doen. Ook biedt ze praktische adviezen. “Maak cognitieve problemen in een vroeg stadium bespreekbaar. En houd je brein actief.”
MS hoeft geen reden te zijn om te stoppen met werken. Met wat aanpassingen in het takenpakket of op de werkplek blijft werken mogelijk. In andere gevallen lukt dat écht niet meer. Hoe moet het dan verder? Tijdens de lezing staat Bernadette Linssen, adviseur verzekeringsarts bij het UWV en tevens MS-patiënte, stil bij hoe je zelf de regie kunt houden als werken door de MS niet meer zo gaat als voorheen. Wat is de rol van de arbodienst en het UWV in die situatie? Wanneer heb je recht op een uitkering? En wat zijn dan de (financiële) consequenties? Wil je alles weten over dit onderwerp? Schuif dan aan bij Bernadette Linssen.
Bewegen is leuk! Het moet niet frustreren, maar juist motiveren. Deze workshop, aangeboden door de MS Vereniging Nederland, is opgedeeld in twee delen om je enkele laagdrempelige vormen van bewegen te laten ervaren. Tijdens deze workshop wordt de Ronnie Gardiner Methode afgewisseld met een les Stoelyoga. Welke vorm van bewegen past bij jou? Kies een vorm die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Doe mee en ga opgeladen weer naar huis!
In de middag zien we 3FM DJ en moderator bij de MS Talkshow Angelique Houtveen in een andere rol terug. Samen met Maartje Havermans starten zij een dialoog met jonge bezoekers met MS. De diagnose MS wordt vaak gesteld bij jonge mensen. Maar wat is het om een ongeneeslijke, chronische aandoening te hebben en druk te zijn met een studie, carrière, relaties, kinderen en het omgaan met (on)begrip vanuit de buitenwereld?