×

Programma

MS Talkshow

Ronde 1

Ronde 2

Partners

Informatie



Colofon

Uitgave van:
Nationaal MS Fonds

Mathenesserlaan 378
3023 HB Rotterdam

Telefoon: 010 - 591 98 39
Website: nationaalmsfonds.nl

Realisatie:
Nationaal MS Fonds
Onlineblad.nl - Ruud Slagmolen, Len Blonk

September 2019





8. Van nieuwe trams tot moderne haltes

Kwaliteit OV in de versnelling

Om reizigers uit de auto te krijgen en daarmee files te verminderen en bereikbaarheid te vergroten, is het noodzakelijk het OV kwaliteitsimpulsen te geven. Ook in 2018 werd daar hard aan gewerkt.

Reizigers die in de metropoolregio met openbaar vervoer reizen waarderen het OV in 2018 met een 7,8. Landelijk gaven reizigers gemiddeld een 7,7. Hiermee was de MRDH de op een na beste OV-autoriteit van Nederland. Opvallend was de ontwikkeling van het stadsvervoer in Den Haag, verzorgd door HTM. Reizigers waardeerden zowel de stadsbus als de stadstram met een 7,9. De inzet van nieuwe trams droeg bij aan deze mooi score. Daarnaast liet de RandstadRail tussen Den Haag en Zoetermeer een stijging zien van 0,3 punten naar een 7,8. Ook de Rotterdamse tram bleef met een score van 7,9 hoog gewaardeerd. De bus en de metro (inclusief RandstadRail) van RET kregen een 7,7.

Nieuwe tram

In januari 2018 werd de tophalte Hollands Spoor geopend. De halte vormt de afsluiting van een megaproject: ruim acht jaar werkten HTM, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeenten Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Den Haag hard om een groot aantal locaties aan te passen aan de komst van de nieuwe, moderne en ruimere tram; de Avenio. Er werden zestig van deze nieuwe trams aangeschaft. In juni vond in het Atrium van het Haagse stadhuis een tentoonstelling over deze nieuwe tram plaats.

Kwaliteit sterk verbeterd

Acht van de twaalf tramlijnen in de Haagse regio zijn nu rolstoeltoegankelijk. Verder zijn er onder meer nieuwe rails, nieuwe wissels, nieuwe kruisingen, extra tramhaltes en twee tophaltes aangelegd. Ook zijn er 1.500 dynamische route-informatieborden geplaatst om daarmee de reiziger nog beter te kunnen informeren. Met de werkzaamheden is de kwaliteit van het tramvervoer en de openbare ruimte sterk verbeterd. De gezamenlijke investeringen, inclusief aanschaf van nieuwe trams, bedroegen ruim € 500 miljoen.

Modern OV-station

In 2018 startte de bouw van trein- en metrostation Rotterdam Alexander. Dit station transformeert het komende jaar tot een transparant openbaar vervoersstation waarbij trein en metro onder één dak komen. Het nieuwe station biedt straks 37 duizend reizigers een snelle en comfortabele in-, uit- en overstap. Ook de stationsomgeving wordt opgeknapt en krijgt een kwaliteitsimpuls. Hierdoor worden station en omgeving levendiger, veiliger en toegankelijker.

Belangrijke OV-hub

In december werd het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer in gebruik genomen. Vanaf die tijden stoppen er al NS-Sprinters. Vanaf 2019 stopt de RandstadRail er ook. Daarnaast werd in april 2018 het Transferium Maasvlakte geopend. Het Transferium is een overstaplocatie voor gezamenlijk bedrijfsvervoer dat deel uitmaakt van het Regionale Openbaar Vervoerssysteem de Hoekse Lijn en de Fast Ferry. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag zet in op multimodale bereikbaarheid van het woon-werkverkeer. Dankzij deze OV-hub met bus, ferry en (leen)fiets wordt de Maasvlakte beter bereikbaar en de drukke A15 ontlast.

Oei, ik groei!

Inspelen op groei OV

Het openbaar vervoer groeit, en flink ook. De komende decennia krijgt de metropoolregio 400.000 nieuwe bewoners. Daarvoor zijn 240.000 nieuwe woningen nodig. Deze enorme woningbouwopgave is mogelijk daar waar bereikbaarheid te realiseren is. Om die bereikbaarheid verder te verbeteren, zijn al forse investeringen gedaan. Onder meer in rijkswegen, in spoor en in het metropolitaan OV. Op dat gebied is en wordt nog steeds hard gewerkt aan verbeterde bereikbaarheid. Denk op het gebied van OV aan vernieuwing van tram- en treinstations, aan vernieuwing van OV-knooppunten. Maar ook aan nieuwe, modernere voertuigen en verbeterde reisinformatie. Dat alles om de groei van het OV te kunnen opvangen. In 2018 was die groei 3 procent, maar op enkele knooppunten zelfs 8-9 procent. De topprioriteit tot 2025 is het voorkomen van vastlopen. Ook voor de periode daarna is schaalsprong nodig. Als de MRDH, de grote steden, de provincie en het Rijk de krachten bundelen én zij samen innovatief bekostigen, is verbeterde bereikbaarheid mogelijk. Overigens droegen en dragen aan die verbeterde bereikbaarheid ook de vervoersbedrijven intensief bij.


Meer #BEREIKBAARHEID: