Colofon Uitgave van: Nationaal MS Fonds Mathenesserlaan 378 3023 HB Rotterdam Telefoon: 010 - 591 98 39 Website: nationaalmsfonds.nl Realisatie: Nationaal MS Fonds Onlineblad.nl - Ruud Slagmolen, Len Blonk September 2019
In december zijn de verkeerswethouders van alle 23 gemeenten benoemd tot lokaal ambassadeur voor de campagne ‘Maak een Punt van Nul Verkeersslachtoffers’. Vanuit hun ambassadeurschap kunnen de wethouders in hun gemeente de urgentie nog meer agenderen om aan verbeterde verkeersveiligheid te werken.
Waar veel mensen in een klein land wonen is het een enorme uitdaging om ervoor te zorgen dat iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen. Infrastructuur, educatie en handhaving spelen daarbij een belangrijke rol. Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV) gaat hierop in. Naast veilige infrastructuur bevat het plan ook aandachtspunten als technologische ontwikkelingen, kwetsbare verkeersdeelnemers en afleiding in het verkeer. Het vaststellen van dit SPV geeft een impuls aan de verkeersveiligheid in de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het is bovendien aanleiding om de samenwerking in de regio nóg beter te organiseren.
Hoe kun je een punt maken van nul slachtoffers in het verkeer? Onder meer door wegen en fietspaden veiliger in te richten, door handhaving effectiever in te zetten en door campagnes rond gedragsbeïnvloeding te continueren en te intensiveren. In 2018 startte de MRDH met het uitwerken van de Strategische Visie Verkeersveiligheid in een plan van aanpak voor de metropoolregio. Op basis van dit plan wordt er een analysedocument gemaakt en een uitvoeringsagenda verkeersveiligheid. Het analysedocument wordt eind 2019 opgeleverd. De uitvoeringsagenda moet voor de zomer van 2020 gereed zijn.
> Check de campagneIn 2018 volgde zo’n 12 procent meer scholen in het voortgezet onderwijs een TotallyTraffic les. TotallyTraffic richt zicht op jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Deze jongeren ontwikkelen zich snel en door hun veranderende houding in het verkeer nemen ze meer risico’s, nemen ze de regels niet altijd serieus en kunnen ze gevoelig zijn voor druk vanuit de vriendenkring. Daardoor behoren ze tot de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Lessen behandelen thema’s als fietsgebruik, verkeersgedrag, dode hoek en alcohol. SCHOOL op SEEF behandelt verkeersveiligheid en richt zich op kinderen in het basisonderwijs. In een veilige omgeving en op een eigentijdse manier worden kinderen begeleid in hun ontwikkeling tot duurzaam veilige weggebruikers. Het programma SCHOOL op SEEF wordt sinds schooljaar 2018-2019 uitgerold binnen de hele metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het aantal deelnemende scholen stijgt nog steeds.
Vanaf schooljaar 2018 zijn er voor de gehele metropoolregio verkeersleerkrachten beschikbaar die door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag worden bekostigd. Verkeersleerkrachten helpen leerlingen en ouders een veilige en aantrekkelijke schoolomgeving te realiseren.