Colofon Uitgave van: Nationaal MS Fonds Mathenesserlaan 378 3023 HB Rotterdam Telefoon: 010 - 591 98 39 Website: nationaalmsfonds.nl Realisatie: Nationaal MS Fonds Onlineblad.nl - Ruud Slagmolen, Len Blonk September 2019
Gemeenten hebben samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag onderzocht welke mogelijke maatregelen zij kunnen nemen om die ambitie te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van eisen in de aanbesteding van het doelgroepenvervoer (schone voertuigen) of aan de inzet van emissieloze voertuigen voor bouwprojecten die in opdracht van de gemeente worden uitgevoerd. Het fietsen aantrekkelijker maken door het realiseren van bredere fietspaden en het verbeteren van het openbaar vervoernetwerk dragen ook aan die reductie bij. De 23 gemeenten werken de maatregelen uit tot concrete projecten. Door regionaal op te trekken hebben de gemeenten bovendien meer kracht in gesprekken met marktpartijen, bijvoorbeeld over goederenvervoer en stadsbevoorrading. In 2019 bespreken colleges met hun raden over mogelijke maatregelen en moet blijken of er bestuurlijk draagvlak is voor een regionaal maatregelenpakket.
Ook de distributie in de steden kan voor wat betreft CO2-uitstoot minder. De 23 gemeenten spraken af om uiterlijk in 2025 30 procent minder CO2-uitstoot in het verkeer te realiseren. Een vijfde van deze doelstelling kun je al behalen door de binnenstedelijke logistiek te verduurzamen. Met de ondertekening van de Greendeal Zero Emission Stadslogistiek (GDZES) zetten de gemeenten daarvoor verdere stappen. De gemeenten Delft, Rotterdam en Den Haag tekenden eerder al de GDZES. Negentien andere gemeenten sloten zich in 2018 aan. Ook andere betrokken partijen en logistieke dienstverleners, zoals BOVAG, TLN Evofenedex, PostNL en DHL, ondertekenden de intentieverklaring.
De maatregelen op het gebied van goederenvervoer en stadslogistiek bevorderen niet alleen schonere lucht en daarmee verbeterde leefbaarheid in de regio, maar hebben ook effecten op de economie. Efficiƫntere logistiek is goed voor bedrijven en consumenten. Daarnaast levert het een bijdrage aan de verkeersveiligheid. Immers, hoe minder voertuigen, des te veiliger het wordt op de weg.
Ook met vervoersbedrijven zijn afspraken gemaakt, onder meer over de introductie van een zero-emissie busvloot. In de regio Den Haag start HTM met acht elektrische bussen. Sinds 9 december rijdt HTM met een nieuwe elektrische bus. De elektrische bus rijdt op de route van buslijn 28; van Den Haag Zuiderstrand naar Station Den Haag Centraal. HTM heeft voorlopig acht van deze zero emissie bussen gekocht. In 2025 is de busvloot van HTM volledig emissieloos. De RET in de regio Rotterdam verleende in 2018 gunning voor 55 elektrische bussen en laadinfrastructuur. De planning is dat de bussen in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen vanaf eind 2019 gaan rijden.